Friday, January 25, 2008

Antiscija u horarnoj astrologiji

Antiscija je jedna od zaboravljenih tehnika u modernoj astrologiji, ali koja se intezivno koristi u tradicionalnoj astrologiju. Antiscija je tacka senke ili odraza planete, nalazi se u tacki simetricnoj polozaju planete u odnosu na osu koja prolazi kroz nulti(0.) stepen Raka i nulti(0.) stepen Jarca.

U sebi nosi iste kvalitete kao i planeta ciju senku pravi ali sa dozom tajnovitosti i misterije.

Radi lakseg izracunavanja polozaja antiscije znakovi su grupisani u parove:

Rak - Blizanac

Lav - Bik

Devica - Ovan

Vaga - Ribe

Skorpija - Vodolija

Strelac - Jarac

Znakovi se uparuju, jer antiscija planete u Raku moze biti samo u Blizancima i obrnuto, a planeta koja se nalazi u Vagi ima antisciju u Ribama i obrnuto.

Da bi se izracunao tacan stepen antiscije koristi se sledeci metod:

Od 30 stepeni, koliko ih ima u jednom znaku, oduzme se broj stepeni i minuta na kome se nalazi planeta, dobijeni rezultat predstvalja stepene i minute antiscije.

Npr: ako je Merkur na 7. stpeni Vage, njegova antiscija ce biti na (30 – 7 =23) 23. stepenu Riba, jer to je znak u koji pada antiscija Vage.

Ako su recimo Sunce na 14 stepeni 05 minuta Vodolije i Mesec na 12 stepeni 33 minuta Raka, antiscija Sunca bi bila na 15 stepeni 55 minuta Skorpije, a Meseca na 17 stepeni 24 minuta Blizanaca.

U horarnoj astrologiji se koristi i kontrantiscija, tj. opozicija antiscije i ona se nalazi tacno nasuprot antiscije ili 180 stepeni od nje.

Npr: Jupiter na 8. Device ima antisciju na 22. Ovna, a kontrantisciju na 22. Vage.

No comments: